Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар проведе среща с гръцкия си

...
Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар проведе среща с гръцкия си
Коментари Харесай

Турският и гръцкият министри на отбраната се срещнаха в Брюксел

Министърът на защитата на Турция Хулуси Акар проведе среща с гръцкия си колега Николаос Панайотопулос в коридорите на срещата на върха на НАТО в Брюксел в четвъртък на фона на продължаващото напрежение сред Турция и Гърция, написа " Дейли сабах ".

Срещата сред двамата министри е в миг, когато двете страни не са съгласни по редица въпроси, в това число Източното Средиземноморие, Кипър, отблъскването на мигрантите и други.

И двамата министри бяха в Брюксел за присъединяване в Срещата на министрите на защитата на НАТО.

Двата неспокойни съседа в НАТО имат дългогодишни разногласия за морските и въздушните граници, които водят до съвсем ежедневни патрули на въздушните сили и задачи за прихващане най-много към гръцките острови покрай бреговата линия на Турция.

Турция, член на НАТО, постоянно подлага на критика военния съюз, в това число Съединените щати, че не я поддържа задоволително по териториалния спор с Гърция за островите в Егейско море и въпроса за изследването на въглеводороди в Източното Средиземноморие.

Освен това Анкара твърди, че Атина разполага войски на островите в Егейско море в нарушаване на мирни контракти, подписани след Първата и Втората международни войни. Но Атина твърди, че би трябвало да " отбрани островите " - доста от които се намират покрай крайбрежията на нейния съдружник в НАТО Турция.

Междувременно Акар организира полемики и с американския министър на защитата Лойд Джеймс Остин, немския Кристин Ламбрехт, френския Себастиен Лекорню и английския Бен Уолъс.

Четиридесет минути продължи срещата на Панайотопулос с Акар, написа " Грийк сити таймс ".

Въпреки че се счита, че срещата не е била дълга поради подтекста, в който се организира, бе подчертана нуждата от възобновяване на договарянията. Панайотопулос сподели на турския си сътрудник, че провокациите и враждебната изразителност би трябвало да спрат.

Панайотопулос и Акар са били без преводачи, което значи, че са общували на британски. Съобщава се, че 40-те минути са били потребни за полемиката.

Подчертано е смисъла на поддържането на отворени канали за връзка, срещи сред двете страни и нуждата от създаване на климат на непоклатимост в района, учреден на интернационалното право и разпоредбите на добросъседството ", се споделя в известие на гръцкото министерство на защитата.

Междувременно Панайотопулос се срещна и с американския си сътрудник Лойд Остин, " с цел да обсъдят настоящото съдействие в региона на защитата и смисъла на районната непоклатимост ". В сряда гръцкият министър на защитата организира двайсетминутна среща със секретаря на НАТО Йенс Столтенберг, на който още един път обясни обстановката в Източното Средиземноморие. Панайотопулос се срещна и с сътрудниците си от Германия Кристин Ламбрехт и Франция Себастиен Лекорню.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР